Ismeri a holland dokumentumokban lévő munkakifejezéseket?

 

Új állást kapott Hollandiában. Aláírja a munkaszerződést, intézi a regisztrációját az országban. Különféle kifejezésekkel találkozhat a holland dokumentumokban.
Érti a munkájára vonatkozó összes kifejezést?

Segítünk eligazodni:
Jaaropgave: Holland adókártya
BSN szám: azonosító szám, amelyet mindeki megkap, aki Hollandiában él és dolgozik. Ha van BSN száma, sokkal könnyebben tudja elintézni a különféle hivatalos ügyeket. A BSN szám váltotta fel az eddig használt Sofi számot. BSN számmal tud munkát keresni.
Loon/ loonbelasting/volksverzekeringen: bruttó bér. A béradó alapja / társadalombiztosítási járulék alapja: a évi adó bevallásban feltüntetett munkabér összege az adott évben fizetendő béradó (= adózás előtti bér) számításának alapja.
Ingehouden Loonbelasting/premie volksverzekering(loonheffing): A munkabérből levont adó/ társadalombiztosítás: a munkabérből egy összegben vonják le a béradót és a társadalombiztosítási járulékot. A társadalombiztosítás áll a temetési járulékokból (ANW), a nyugdíjbiztosításból (AOW), családi pótlékok alapjából (AKW) és a rendkívüli egészségügyi költségek fedezésére (AWBZ).

Verrekende arbeidskorting: Kiegyenlített munkavállalói kedvezmény: a munkavállalói kedvezmény része
béradó-kedvezmény. Nem munkabérből való levonást jelent, hanem indokolt a munkáltató által alkamlmazott kedvezményes adózás.

Loon Zorgverzekeringswet: Törvényből eredő követelések számításának béralapja
az egészségbiztosításról (ZVW).
Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet: Visszatartott egészségbiztosítási járulék/adó-visszatérítéstől társadalombiztosítási járulékok.
Levensloopverlofkorting: Kedveszmény a ledolgozott időszakra: a szakmai gyakorlat alapján a munkavállaló kedvezményre jogosult a munkabérből számolt béradó/ társadalombiztosítási járulékra: kedvezmény a ledolgozott időszakra.
Loonheffingskorting: Bérkedvezmény: ha a bérkedvezmény alkalmazható, béradó
a munkabért / társadalombiztosítási járulékot a pótlék összegével csökkentett bérek alapján számítják ki.
A munkáltatónak négy lehetősége van a kedvezmény alkamazására: általános adókedvezmény, (emelt) munkavállalói segély, kedvezmény az idősebb munkavállalóknak, kedvezmény a fogyatékkal élő fiataloknak.

Ziekenfonds/z.k.v premie ziekenkostenverzekering: egészségbiztosítási díj
ZVW bijdrage wg: egészségbiztosítási járulék (a munkáltató által visszatérített)
ZVW inhouding wn: egészségbiztosítási járulék (a munkavállaló által fizetett rész)
AOW: nyugdíjbiztosítás
ANW: temetési juttatás
AWBZ: biztosítás rendkívüli egészségügyi költségekre krónikus esetekre
WAO verzekerd ja/nee: rokkantsági biztosítás
PENS (Pensioen): kiegészítő nyugdíjbiztosítás
VUT (Vervroegde Uittreding): korengedményes nyugdíjjárulék
CAO (Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst): kollektív megállapodás
ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen): munkaközvetítők általános szövetsége
NBBU: munkaközvetítő irodákat tömörítő szervezet
Bízunk benne, hogy ez a rövid áttekintés segít eligazodni a leggyakoribb kifejezések között, amelyekkel hollandiai tartózkodása során találkozhat.

 

Štítky: adó, adóvisszatérítés, bérpapir, Bruttolohn, BSN, Jaaropgave:, Jelentkezők, minimál bér, munka, munkaviszony, netto bér, SOFI, Universal Consulting
Najnovšie články

Podobné príspevky